Keuzes maken niet jouw sterkste kant?

Gepubliceerd op 18 januari 2018 om 16:21

Ondernemen is keuzes maken voor gevorderden.

Stel je het maken van keuzes uit, of kies je niet. Ondernemen is keuzes maken voor gevorderden. Snelle beslissingen is één van de belangrijkste vaardigheden van succesvolle ondernemers maar kan soms keuzestress veroorzaken.

Grootte keuzes levert keuzestress
Bij grote keuzes in het leven staan we meestal wel stil. Dan slaat vaak ook de twijfel toe, die je bij je kop koffie niet had. Die keuze nam je immers gedachteloos. Maar als er ineens veel van afhangt en in beide opties voor- en nadelen zitten, wordt keuzes maken ineens verdomd lastig.
Aantal keuzes levert keuzestress
Naast de grootte van de keuzes is het ook het aantal keuzes dat keuzestress geeft. We hebben op steeds meer vlakken beslissingen te nemen en steeds meer mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen. De meeste keuzes maken we dan ook intuïtief.

Impact van een beslissing
Je weet bij veel beslissingen de impact vooraf niet. Achteraf kun je altijd terugkijken op keuzes om te zien of het uiteindelijk de juiste is gebleken. Soms had je graag kennis van nu gehad om destijds een betere beslissing te hebben genomen. Maar zo zit het leven niet in elkaar. Bij het keuzemoment moet je het doen met de informatie die je tot dan toe hebt.

3 tips voor minder keuzestress

  1. Hak de knoop door. Langer nadenken over een keuze maakt de keuze echt niet beter. Je kunt na de beslissing altijd nog bijsturen, mocht een keuze toch niet helemaal goed zijn. Een slechte keuze is beter dan niet kiezen. Je hebt er weer van geleerd!
  2. Trek je net genomen besluit niet steeds opnieuw in twijfel, bang de foute keuze te hebben gemaakt. Maar geniet van het feit dát je een keuze hebt gemaakt en bewust (rationeel of intuïtief).
  3. Als je objectief een rationeel besluit wilt nemen: geef dan alle opties z’n pro’s en contra’s. Geef ieder argument een cijfer. Het hoogste cijfer aan het belangrijkste argument en tel de scores per kolom op. Dit is een versimpelde versie van de Multi attribute utility van Garth Sundem. Deze wordt gezien als een rationele optimale manier om complexe beslissingen te nemen.

 

Ik hoop dat deze Blog je helpt bij het maken van keuzes zonder keuzestress.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.